Hero image

Så här pratar du om pengar med dina barn

2024 kommer att fortsätta vara ett tufft ekonomiskt år för många. Levnadskostnaderna har ökat dramatiskt, vilket gör att utrymmet för övriga kostnader blir mindre. Våga prata med barnen och öka kunskapen om ekonomi hemma, säger en expert i ungdomsekonomi. Vi har listat fyra saker som ditt barn behöver kunna.

– Vi borde prata om pengar och ekonomi hemma på samma sätt som det är brukligt att fråga om du har varit i affären eller om det finns mjölk i kylen, säger Mari Hannola-Antikainen, expert i ungdomsekonomi på TAT. Att diskutera pengar och ekonomi ska höra till det normala. Det ska också vara okej att säga att pengarna inte räcker till alla önskningar i vardagen fortsätter Hannola-Antikainen.

Prata pengar och ekonomi från tidig ålder
Enligt Hannola-Antikainen är det förståeligt att det är nytt för dagens föräldrar att prata om ekonomi. De fick inte med sig det hemifrån. På 1970- och 80-talen pratade vi inte öppet om investeringar eller att spara. Föräldrars förmåga att prata om ekonomi förbättras hela tiden, men frågan är om de hänger med i utvecklingen?

Hannola-Antikainen uppmuntrar att vi diskuterar pengar, utgifter, sparande, investeringar och budgetering hemma som en del av vardagen. Även grundskolebarn kan vara med och sätta upp mål för något de vill köpa, och fundera på hur de ska nå målet.

Nu när många inte kommer att ha råd att konsumera på samma sätt som tidigare så kan vi absolut involvera barnen i hur vi kan behöva prioritera inköp.

Fyra saker att lära dina barn:

  1. Planera: Det är viktigt att lära en ung person att planera sin ekonomi, sparande och budgetering, samt olika sätt att placera pengar genom investering.
  2. Läs på: De unga bör uppmuntras att följa ekonomiska händelser på nyheterna. Att följa med i makroekonomiska händelser som påverkar både dem själva och samhället i stort.
  3. Var källkritisk: Det är bra för unga att lära sig skilja på desinformation från riktiga ekonomiska nyheter. Hur kommer det sig att influencers kan ha alla kläder, smink, väskor, etc.
  4. Försäkringar: Försäkringar är en viktig del av ekonomihantering som dessvärre får för lite uppmärksamhet. Vikten av att vara försäkrad borde ha mer fokus och tas upp i undervisningen i större utsträckning.

 

Vad behöver våra barn och ungdomar lära sig om ekonomi?
Vi bör prata om ekonomiska frågor med barn på ett åldersanpassat sätt. Enligt Hannola-Antikainen är det viktigt att lära sig:

  • Vad är pengar? Även med små barn kan vi diskutera vad saker kostar, så att barnet börjar förstå priset på olika saker. Även om kontanter inte används så mycket längre är det ett bra och konkret sätt för ett barn att bekanta sig med pengar.
  • Varför går föräldrar till jobbet? Det bästa sättet är att ta med sig barnet till jobbet så blir det konkret varifrån pengarna kommer.

  • Vad är sparande och budgetering? Det är bra att berätta för barnet och visa med exempel att alla pengar inte behöver slösas bort utan att de också kan sättas in på ett sparkonto eller investeras och användas senare till ett större köp. En spargris är ett bra sätt för ett barn att spara. Pengarna kan sedan sättas in på barnets konto. Det är också viktigt att berätta för barnet att det går att använda pengar till annat, till exempel att donera till välgörenhet.

 

Föräldrarnas stöd behövs även efter flytten hemifrån
En 18-åring som flyttar hemifrån har mycket kvar att lära, föräldrarnas stöd i ekonomiska frågor behövs i flera år till, påminner Hannola-Antikainen.

– Jag menar inte nödvändigtvis ekonomiskt stöd, utan råd, känslomässigt stöd och att lösa saker tillsammans. Vi måste lita på att de har lärt sig det de behöver kunna om ekonomi för att klara sig i vuxenlivet.

De allra flesta unga sköter sin ekonomi väl. Vi på TAT arbetar för att identifiera de bakomliggande orsakerna när unga får problem och erbjuder ekonomisk utbildning för att lära barn och ungdomar från grundskolan till gymnasiet att hantera sin ekonomi.

Det är också värt att prata bredare med unga om ekonomi som räntor och inflation. Unga som nu flyttar hemifrån har vuxit upp i en värld med nollräntor och deflation, och plötsligt är inflationen hög och studielånsräntorna stiger.

– Om de här frågorna inte har diskuterats hemma kan det ställa till problem för ungdomarna senare.

Läs också: Sätt privatekonomi på schemat