Hero image

Detta kan vara sommaren som hjälper eller stjälper svenska familjers ekonomi

Sommaren är en tid då de flesta svenskar tar semester och är lediga. För många kommer denna sommar bli en tid med lite mindre pengar i plånboken.

I år är det en extra besvärlig ekonomisk situation för många. Den höga inflationen gör att matpriserna är höga, räntorna för bostaden också och den svenska kronan är så svag att det kan bli väldigt dyrt att åka utomlands.

”En varm och solig sommar är bra för plånboken”

Det finns en faktor som påverkar oss mer än allt annat om vi kommer att komma tillbaka ekonomiskt starka eller skuldsatta när semestern är över och skolorna börjar i mitten av augusti - vädret!

En solig sommar leder till färre skuldsättningar och positiva känslor med pick-nick och grillkvällar enligt Martina Glänfält.

”Vi kan tydligt se att en varm och solig sommar leder till färre skuldsättningar”, säger Martina Glänfält, Operations Director på Lowell i Sverige. Hon fortsätter: ”en varm och solig sommar cyklar vi ner till badstranden eller utflyktsplatsen, tar med oss picknick och avslutar kvällen genom att grilla. Då kan alla anpassa sin picknick och grill efter behov och ändå få en härlig sommarkänsla”.

En kall och regnig sommar däremot kostar mer. I Norden är vi väderberoende och söker sol och värme för att kompensera för den mörka/kalla vintern. Så när vi inte får sol och värme på hemmaplan köper vi en sista minuten-resa som vi kanske inte hade råd med egentligen. Eller så börjar vi renovera hemmet eller unnar oss utflykter och aktiviteter som kostar mer. Detta kan leda till skulder som tar tid att betala tillbaka.

Martinas 5 tips för en ekonomisk hållbar sommar

Många kommer att befinna sig i en situation där man inte har så mycket pengar att spendera i sommar, så hur ska man förhålla sig till det?

Här kommer Martinas fem tips för en ekonomiskt hållbar sommar:

  1. Gör en sommarbudget och håll dig till den!
  2. Du är inte ensam om att ha en mindre sommarbudget i år, så prata om det. Berätta om din begränsade ekonomi. Du kommer sannolikt få fler att våga berätta att de också har det tufft.
  3. Leta prisvärda sommaraktiviteter. Kommunerna brukar lista sina sommaraktiviteter på sin hemsidor. Det finns en mängd saker att göra som är gratis!
  4. Det finns inget dåligt väder…… gör utflykter på hemmaplan trots vädret.
  5. Umgås med grannar, familj och vänner! De bästa minnena skapas när vi är tillsammans med andra.
     

”Vi hoppas att vädret är med oss och sommaren ger många härliga minnen och att ekonomin går ihop efter semestern” avslutar Martina.