När det oförutsedda händer - några råd för din ekonomi

När det oförutsedda händer - några råd för din ekonomi

Coronakrisen påverkar oss alla på många sätt. Här delar vi med oss av några råd för hur du kan agera om du är orolig för att förlora jobbet, eller är i en situation där du tvingas leva på en lägre en inkomst än tidigare.

Vi befinner oss i en utmanande tid som påverkar både vårt samhälle, företag och privatpersoner. Många företag har drabbats hårt ekonomiskt och mängder av arbetstagare har helt oväntat blivit varslade, permitterade eller till och med uppsagda. Vi på Lowell vet att det ofta är just de här plötsliga och oväntade händelserna som kan sätta ekonomin ur spel. Här får du några råd för hur du kan agera om du är orolig för att förlora jobbet, eller är i en situation där du tvingas leva på en lägre en inkomst än tidigare.

7 tips för din ekonomi

1. Gå med i a-kassan idag och förbered ekonomin för sämre tider 

Det viktigaste rådet vi kan ge är att gå med i a-kassan. Beroende på inkomst kan det även vara relevant att teckna en inkomstförsäkring. Läs mer på vår blogg om inkomstförsäkring.  Med anledning av det stora antalet varsel har reglerna för a-kassan förändrats till det bättre för dig som medlem. Läs mer om de nya reglerna hos ditt fackförbund eller på regeringens hemsida. 

Det tidigare kravet på medlemskap i ett år är nu endast tre månader och tillsammans med en rad andra förändringar i a-kassan gör det till en av de viktigaste försäkringar även för dig som inte tidigare varit med, eller inte fyllt upp andra krav.

 

2. Ansök om ersättning

Har du förlorat ditt jobb, eller fått en minskad inkomst? Ta reda på vilka ersättningar du har rätt till har du a-kassa, inkomstförsäkring eller alfakassan? Ansök om ersättning så snart som möjligt när du blivit arbetslös.

 

3. Stryp alla onödiga kostnader

Om du oroar dig för att bli arbetslös, eller kanske redan vet att du snart kommer att bli det, är det viktigt att du tar tag i situationen redan nu. Gå igenom din ekonomi, vad kan du göra för förändringar och besparingar redan idag? Minska alla kostnader direkt. Se över vilka olika abonnemang du har för ljudböcker, musiktjänster, streaming, tv-paket och internet. Avsluta dem eller byt mot billigare alternativ. Färre kanaler och mindre surfpott är okej, kanske även på längre sikt. Här kan det finnas hundralappar att spara varje månad.

 

4. Omförhandla lån och krediter

Har du bolån är det viktigt att du tar kontakt med din bank på en gång. Vänta inte tills din ekonomi blir sämre. I Sverige finns nu möjlighet för banker att inte begära amortering på bolån fram till juni 2021.

Har du många olika lån, krediter eller kanske skulder hos inkassobolag? Ta kontakt och berätta om din situation direkt, vänta inte till dess att du inte har råd att betala räkningarna. Ofta finns det bra möjligheter att ändra villkoren utifrån din nya situation och en vilja att hjälpa dig att klara av ekonomin under en tuff tid.

 

5. Behåll kontrollen och försök spara lite

Om din inkomst blir lägre eller helt uteblir ett tag är det otroligt viktigt att du minskar dina kostnader varje vecka och månad. Men, försök också se till att du lägger lite pengar på ett sparkonto. Använd din bank-app i mobilen och ta för vana att logga in ofta och ha full kontroll på dina kostnader. Många banker erbjuder tjänster i appen som gör det möjligt att se exakt hur mycket du lägger på mat, sparande, hyra med mera, vilket gör det enklare att ha koll. Ha som mål att spara lite varje månad för att sakta men säkert bygga upp en reserv.

 

6. Prata om din ekonomi och be om hjälp

Känns dina problem oöverstigliga så be om hjälp. Våga prata om dina ekonomiska problem med någon i din närhet, kanske en familjemedlem, vän eller släkting. Att ha problem med ekonomin är vanligt och det finns ofta en stor förståelse för din situation. Om du inte har någon att vända dig till, och upplever att dina problem inte går att lösa, ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare för stöd. Du kan också läsa mer på till exempel Kronofogdens hemsida.

 

7. Stoppa inte huvudet i sanden.

Sist men inte minst - stoppa inte huvudet i sanden och hoppas att det löser sig, det riskerar bara att förvärra situationen. Om du inte kan betala en räkning, ta kontakt med företaget som skickat den så snart du kan för att hitta en lösning. Om en räkning inte betalas i tid tillkommer onödiga påminnelseavgifter och i senare skede även en inkassoavgift.

Tips på bra sidor för mer information

Läs mer om a-kassa på Arbetsförmedlingens hemsida

Läs mer om a-kassa på Regeringens hemsida 

Läs mer om arbetslöshet

Läs frågor & Svar gällande skulder hos Kronofogden i samband med Corona.