I korthet
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av analysföretaget Demoskop under fjärde kvartalet 2018. Resultaten baserar sig på Lowells kvartalsvisa undersökning Betalningsindika- torn som etablerades i september 2017. Samtliga mätningar baserar sig på 1 500 intervjuer och genomförs inom ramen för en slumpmässigt rekryterad internetpanel. Betalningsindikatorn täcker frågor som betalningsförmåga, den upplevda ekonomiska tryggheten och konsumtionsbeteende hos svenska hushåll.
Hur påverkas svenska
hushåll av en räntehöjning?
Enligt Betalningsindikatorn är det så många som fyra av tio hushåll med bolån som säger att de skulle ha svårigheter att hantera en räntehöjning som motsvarar 5 000 kronor i månaden. 12 procent av hushållen tycker att det skulle vara mycket svårt eller till och med helt omöjligt. Nästan en femtedel av hushållen upplever att svårigheter att hantera ökade räntekostnader börjar redan vid 2 000 kronor.
Singelhushåll och stockholmare mest utsatta
Störst är känsligheten mot räntehöjningar inom gruppen sing- elhushåll, där en av fyra anser att det skulle vara mycket svårt eller helt omöjligt att klara av en ökad räntekostnad på 5000 kronor i månaden.
Stockholms stad utmärker sig som det område där känslig- heten för en räntehöjning är störst i hela Sverige. Där säger så många som en femtedel att det skulle ha mycket svårt att klara av en ökad räntekostnad för bolånet på 5 000 kronor.
– Att så pass många har svårigheter att klara en räntehöjning är oroande. Det tyder på att många tagit bolån som de i ett ”normalt” ränteläge inte har marginaler nog för att klara av. De som redan upplever svårigheter bör se över sitt sparande och sina utgifter för att planera för utgiftshöjningar i tid, säger Erika Rönnquist Hoh, vd på Lowell Sverige.
Väl förberedda svenskar – eller?
Så hur väl förberedda är svenskarna på en räntehöjning på bolånen? Så många som sex av tio hushåll med bolån säger att de börjat förbereda sig för ökade räntekostnader. Det finns olika sätt att förbereda sin ekonomi för ökade kostnader. Vart tredje hushåll säger att de börjat spara för att kunna hantera en räntehöjning. 17 procent har ökat amorteringen och 12 procent har gjort en budget för att få koll på hur deras ekonomi skulle påverkas av en ökad räntekostnad.
Lite glädjande är det att unga är bäst i klassen vad gäller att spara för att förbereda sig för ökade boendekostnader. I ålders- gruppen under 35 år har nästan hälften börjat spara för att kunna hantera en framtida räntehöjning.
”Unga är bäst i klassen vad gäller att spara för att förbereda sig för utgiftshöjningar.”
- Att unga är bäst förberedda för räntehöjningar är lovande, särskilt då många nyligen har gjort entré på en bostadsmarknad med höga priser, låga räntor och ökat amorteringskrav – vilket i sin tur minskar marginalerna, säger Erika Rönnquist Hoh.
Prioritering av utgifterna
En omfördelning av kostnaderna är också ett sätt att förbereda sig. 14 procent av de svenska bolåneinnehavarna säger att de har börjat skära ner på sin konsumtion för att förbereda sig för ökade räntekostnader. Det är främst café-och restaurangbesök som får stryka på foten då en av fyra säger att de skulle minska på detta.
- Att kontinuerligt se över sina utgifter är bra och sunt, och att café-och restaurangbesök dras ned på är förståeligt då man ofta tar beslutet om att gå på restaurang här och nu. Däremot är det på sikt inte bra för restaurangnäringen och samhällsekonomin att konsumtionen minskar, avslutar Erika Rönnquist Hoh.
Lowell Sverige, tidigare Lindorff Sverige, är sedan mars 2018 en del av Lowell-koncernen. Lowell är Europas näst största kredithanteringsbolag med verksamhet i nio länder och 4 400 medarbetare. Lowell drivs av missionen att krediter ska fungera för alla i samhället. Lowell erbjuder tjänster och rådgivning för företag i syfte att minska kreditriskerna och hjälpa båda nystartade som etablerade företag att säkra sina intäkter, kassaflöde och kundrelationer – vilket är en förutsättning för tillväxt.